gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Dečiji nutricionista

Kao majčino mleko

Naučnici veruju da su otkrili način na koji će mlečne formule uspeti da imitiraju funkciju majčinog mleka u podsticanju prirodnog razvoja imuniteta. Tajna je u pravilnom odnosu dve vrste prebiotika u mlečnoj formuli

Imunoformule sa prebioticima u prvom planu

U Barseloni je od 9. do 12. maja održan godišnji skup Evropskog udruženja za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i nutricionizam na kom je ova naučna asocijacija predstavila najnovija dostignuća i tendencije iz ovih grana medicine.

Meso - važan izvor gvoždja

Meso je glavni izvor gvož?a i cinka, a gvož?e iz mesa se bolje apsorbuje nego ono iz biljaka. June?e meso se u ishranu odoj?eta uvodi krajem šestog meseca.

Beba i voda

Unošenje dovoljno vode važno je za održavanje svih vitalnih funkcija organizma vaše bebe. Izaberite pravu vodu za vašu bebu.

Kako odabrati kašicu za bebu

Kad dođe vreme za uvođenje nemlečne hrane roditelji imaju mnogo pitanja. Oni se suočavaju sa važnom odlukom, do kada dojiti bebu, kad početi sa nemlečnom hranom, kojom hranom hraniti bebu?

Bljuckanje

Skoro sve bebe „bljuckaju“ posle obroka, bez obzira da li sisaju ili se hrane na bočicu, a sa uvodjenjem čvrste hrane, pa do kraja prve godine, ova pojava najčešće nestane

Sa mleka na kašicu

Uvođenje dopunske čvrste hrane je postepen proces, a vreme uvođenja individualno za svako dete i zavisi od njegovog razvoja. Ipak, većina odojčadi je spremna za uvođenje nove hrane između navršenih četiri do šest meseci.

Kad beba ima grčeve

Svaka peta beba pati od grčeva koji počinju sa dve-tri nedelje starosti i prestaju do kraja četvrtog meseca. Pravi lek ne postoji, ali neki saveti mogu pomoći da se grčevi ublaže.

Ishranom protiv dijareje

Dijareja najčešće prođe uz nadoknadu tečnosti i minimalne izmene u ishrani, a samo ponekad predstavlja ozbiljniji problem

Abeceda ishrane

Pri uvođenju nove hrane uvodite samo jednu novu namirnicu dnevno i koristite je tri dana kako bi, u slučaju pojave alergije, znali o kojoj namirnici se radi. Tako se uvode dve nove namirnice nedeljno.